zászló zászló zászló zászló zászló
zéró energia ház   kapcsolat
                        
Zéró Energia Ház

 

A természeti energiáit hasznosító lakóház, vagy iroda.

Alternatíva a tudatosan élő, környezetet óvó, jövőbeli tendenciákra építő emberek számára.

A koncepció lényege az, hogy a ház fenntartásához nem kell idegen energiát felhasználni, hiszen a ház maga termeli meg a működéséhez szükséges energiákat, éppen úgy a világításhoz szükséges energiát, mint a fűtéshez szükséges erőforrásokat.

Ezekhez nyújtanak segítséget a napkollektorok, a napelemek, a hőszivattyúk, valamint a szélerőművek, természetesen megfelelő fűtési és energetikai rendszerek kialakításával, pontos megtervezésével.

Jogosan merül fel a kérdés mindenkiben, hogy miért alakultak ki ezek a rendszerek, miért is van szükségünk ilyen szerkezetekre?

Az emberiség jövőjét féltő tudósok, politikusok egyre komolyabban javasolják a fosszilis energiahordozók fogyasztásának visszafogását, azonban sokan úgy vélik, hogy ezzel a fejlődés útjába állnának. Az általunk bemutatott alternatív energiagazdálkodási módok egyáltalán nem károsítják a környezetet, és emellett segítik is fejl?dést, hiszen ezek a rendszerek ipari méretekben is gazdaságosan alkalmazhatók.

Az atomenergia alkalmazása sajnos még nem tökéletesen biztonságos, és ameddig ezt nem is tudják annyira szabályozni, hogy használható legyen, addig a növekvő energiaigény előállítása főként fosszilis energiahordozókkal, szénnel, olajjal, gázzal történhet. Azonban ezek az energiaforrások végesek, ezzel rövid időn belül mindenki szembesülni fog, de legfőképp akkor, amikor a Föld kőolaj és földgáz készlete eléri a kritikus, minimális szintet.

Az emberek egy csoportja éppen ezért, mások pedig környezettudatos életmódjuk miatt már áttértek a megújuló energiával való áramtermelésre, fűtésre, hűtésre, és melegvíz előállításra. Igen, napelem segítségével áramot termelhetünk, napkollektor és hőszivattyú használatával pedig fűthetünk, valamint elektromos bojler használata nélkül melegvizet állíthatunk elő. Szintén hőszivattyú használatával nyáron klímatizáltá tehetjük lakásunkat légkondicionáló berendezés nélkül, azaz a téli fűtőrendszer nyáron képes lehűteni házunkat, mindezt káros szén-dioxid kibocsátás nélkül..

A napkollektor és hőszivattyú nem képes végtelen magas hőt termelni, de azért tudjuk hasznosítani ezeket a berendezéseket a mindennapi használatban, mert a fűtésnél, vízmelegítésnél, sok vegyi folyamatnál nem szükséges kiemelkedően magas hőmérséklet, így elegendő ezen szerkezetek által leadott hőmennyiség. 

 Európában is mindinkább teret nyernek a megújuló energiaforrások, különösen azokban az államokban, melyek, ahogyan hazánk is, importálni kénytelenek a fosszilis energiahordozókat, vagy (csupán kisebb mértékben, ahogyan hazánk is) államilag támogatják a környezetbarát hőtermelést. (A fejlett országokban óriási kultúrája van a hőszivattyús, valamint a szolár energiát használó hőtermelésnek, például a nálunk hidegebb klímájú Svájcban már a 2000-es évben 53 000 hőszivattyú 1000 megawatt teljesítménnyel működött.)

Néhány éven belül Magyarországon is sokkal többen fogják használni a megújuló energiaforrásokat, főként fűtés céljából, valamint melegvíz előállítására.

A következő két ábra mutatja be hazánkban a szektoronkénti energiafogyasztást, valamint a háztartási szektor energiafogyasztásának megoszlását az egyes területek között.

 Mint az a fenti ábrákból is világosan látszik, a legjelentősebb megtakarításokat az energiatermelés és energiafelhasználás ésszerűsítésével, valamint az építmények hőveszteségének csökkentésével, azaz megfelelő hőszigeteléssel, és természetesen a fűtőberendezések optimalizálásával érhetjük el. Ne feledkezzünk meg a pontos mérnöki tervezésről, mert ennek hiányában sokkal kisebb hatásfokú lesz a rendszer hatékonysága.

Hazánk megfelelő természeti adottsággal, valamint jelentős geotermikus energiával rendelkezik ahhoz, hogy a megújuló energiaforrás alapú rendszereket gazdaságosan lehessen üzemeltetni. Ezeket azonban nagyon kevesen alkalmazzák, pedig az ország földrajzi adottságai kiváló lehetőségeket teremtenének erre. Az általunk létrehozott honlap egyik fő célkitűzése, hogy informálja a lakosságot a megújuló energiát használatának előnyeiről, valamint az is, hogy eloszlassa az ezzel a témával kapcsolatosan felmerülő tévhiteket. Ne feledjük, a megújuló energiák használata egy olyan jövőképet tár elénk, mely úgy jelent együttélést a környezettel, hogy nem károsítja azt, és ezáltal elérhetjük azt, amit régóta szeretnénk, hogy életvitelünkkel és otthonunk berendezéseivel ne romboljuk a környezetünket, hanem hagyjuk azt a saját életterében, emberi beavatkozás nélkül ...vissza az oldal tetejére
© 2008 - web: www.orientxpress.hu - seo: www.googletop10.hu