zászló zászló zászló zászló zászló
energetikai vizsgálat   kapcsolat
                        


                           Energetikai vizsgálat

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy lakásunk milyen mértékben alkalmas megújuló energiák használtára, energetikai vizsgálat elvégzése szükséges. Ez a szakértők és mérnökök által a helyszínen végzett vizsgálatot, valamint utólagos kalkulációkat jelent, mely azt is megmutatja, hogy milyen típusú megújuló energiaforrást érdemes használni otthonunkban, azaz lakókörnyezetünk adottságai mely rendszerek alkalmazásának engednek teret, illetve melyeket képesek a lehető legkisebb energiaigénnyel maximálisan hasznosítani.


Az energetikai vizsgálat módszere, amely egyébként alapvetően meghatározza az épületgépészeti koncepciót is, a következő:

 - Az épület környezetében rendelkezésre álló energiaellátási módozat feltárása, benne az esetlegesen alkalmazható környezeti energiahasznosítás.

 - Az épületen belül alkalmazott technológiák hőtermelő berendezések, belső energianyereségek részletes feltárása, új feladat esetén adatok beszerzése. Az épületen belül jelentkező hőterhelésnél, amennyiben jelentősnek ítélhető az állandó és változó hőterhelések alakulása, ezek szétválasztása is része a feladatnak. (Pl. laboratóriumokban egyes hőtermelő berendezések akár 24 órán át folyamatosan, míg mások a munkaidőben szakaszosan működnek.

 - Légtechnikai rendszerek tekintetében minden esetben előzetesen vizsgáljuk a célszerű, belső komfort szempontjából kedvező levegőáramlási módozatokat, lehetőségeket. Egyben ennek kapcsán lehetőleg a légtechnikai koncepciót is meghatározzuk, ami a légcsatorna hálózati levegővezetési módozatokat jelent.

 - Minden feladatnál törekszünk a lehető legkorszerűbb, az épület jellegéhez leginkább illeszkedő épületgépészeti koncepció kialakítására már az épület előtervezése során is, hiszen ez a funkció függvénye. (Elég csak arra utalni, hogy a jelentős állandó belső hőterhelésnél meg kell találni azt a hűtési módozatot, amely azt a legkorszerűbben kezeli, pl. szerkezettemperálás.)


 - Az energetikai vizsgálatot a teljes épületgépészeti koncepció-vázlat ún. modul rendszerű megjelenítése követi. A modul rendszerű tervezés több éves tervezési gyakorlatunk alapján alakult ki, és az utóbbi 5-6 évben sikerrel alkalmazzuk. Ez különösen a jelentősebb mértékű objektumoknál hatásos és racionális megoldás.

Az elkészült vizsgálatról olyan dokumentációt készítünk, amely egyrészt szöveges, másrészt kellően szemléletes grafikonos és a számítási végeredményeket grafikus ábrázolásban bemutató anyag lesz, mindenképpen több változatban.vissza az oldal tetejére
© 2008 - web: www.orientxpress.hu - seo: www.googletop10.hu